Dummy rounds

Dummy rounds

Тренировъчните патрони – необходимо но не и достатъчно условие да сте професионалисти.

 

Много често ми се е случвало служители на т.н. “силови” министерства да гледат изумено и да питат “ Какво е това?”. За гражданите които нямат интензивен опит с оръжие бих повторил съшия коментар но в още по-възходяща степен. Все още са малко на брой, на общия фон на въоръжените у нас, хората които от пръв поглед разбират с какво си имат работа.

Става дума за тренировъчните нестрелящи патрони. Откакто съществува унитарния патрон най-вероятно съществуват и “учебни“ реплики с помоща на които били обяснявани главно начина на действие и взаимодействието на частите и механизмите на оръжията. От много, много години при първоначалната войскова подготовка се ползват оръжия с разрези на цевта и главните модули. В комбинация и с тренировъчни боеприпаси много по лесно се показва в детайли зареждането,  изтеглянето на следващ патрон от пълнителя, презареждането и целия работен цикъл.

Много нагеледна и запомняща се за цял живот демонстрация ,особенно полезна за начинаещи обучаеми.

В днешно време всичко изброено по-горе може да се постигне чрез видео и анимационни презентаци,достъпнои в „нета” и ефекта ще е още по – впечатляващ и запомнящ се.

Това е и причината съвременните не стрелящи патрони да имат малко по-друго предназначениче, а от там разлика и в структурата и във формата.

Наричаме ги с много имена – учебни, тренировъчни, “сухи”, “ДЪМИ” ( от английското “ DUMMY” – кух, празен, фалшив) , “СНАП-КАПС”( отанглийското “ SNAP-CAPS” –щракащи капсули) и др. Във всеки случай става въпрос за едно и също нещо. Безопасен,  нестрелящ патрон с подвижна или неподвижна капсула.

Обикновенно структурата им е комбинация от издръжлив на натоварвания стъкловиден  полимер и метал. Металните части са с характеристиките на гилзите на стандартните боеприпаси. Много често се срещат и „дъмита”  абсолютни копия на оригиналаните боеприпаси но с пластичен капсул и полимерни маркери които недвусмислено показват предназначението им.Преди години поради липсата им на пазара у нас мнго отстрелбищата и някои по-напредничави инструктори “обезопасяваха” истински боеприпаси превръщайки ги учебни. Вече не се налага да правим тези не много безопасни операции. Тренировъчните патрони могат да се намерят на оправдана цена във всеки оръжеен магазин.

 

Какво да предпочетем?

Изцяло пластмасовите “дъмита” не са за препоръчване. Купувайки си ЧЗ 75 СП-01 Щадоу с радост открих , че производителя си е направил труда да добави няколко тренировъчни патрони. Чешките „ тренерки” от комплекта на оръжието са направени изцяло от полимер и  имитират куршум тип  „ холо поинит”. В задната част на мястото на капсула има отвор в който се поставят тапички от зелен много мек полимер който „обира” удара на иглата. За съжаление , както и при други изцяло полимерни патрони, след  не много тренировки дъното се наранява и много скоро става невъзможно да “изхвърлим” патрона.

Доста по-надеждни са тези с полимерно тяло и метално дъно с вграден механизъм на “ щтракащ капсул”. Капсула потъва при контакт с ударната игла без да я наранява. След това пружина го изстрелва обратно в първоначално положение. Слабото им място е спойката между двата вида материал.Полимера който след няколко стотин повторения  се пропуква и раздува на мястото където контактува. Малко след като това патроните започват да заклинват в цевта и да създават реални трудно отсраними задръжки.

От всички видове с които съм работил , включително и самоделни, най-надежни са тези с цяла метална гилза и полимерен пълнеж. Изглеждат като истински патрон но с пластмасов куршум от ярък цвят. Вместо касул от дъното на гилзата се подава нещо като силиконова втулка в която пропада ударната игла. Изцяло металната гилза ги прави изключително надеждни а яркия пластмасов куршум ги откроява от истинските боеприпаси.

Колкото и добър да е изборът ви, ТЕ няма дa са вечни. Дори да не ги разрушите или повредите има голяма вероятност да ги изгубите лека полека. В този смисъл трябва да си купите колкото се може повече в зависимост от бюджета. Минимума според мен е поне десет. Цената на добрите пистолетни и револверни “сухи” патрони е между два и четири лева. Сериозна инвестиция която определено си струва.

Основните причини поради които ползваме обикновено тренировъчните патрони са следните:

  • Проверка на функционирането на оръжието;
  • Предпазване на ударната игла при “сухо” спускане ( препоръчано о много от производителите );
  • Максимално симулиране на “реално” спускане с патрон в цевта;
  • Напълно безопасен трка и с начинаещи, жени и деца;
  • Психологически предразполагане на  по-неопитните потребители към боравене с оръжие без страх;
  • Подходящи за упражнения в “домашни” условия;
  • Не се взривяват, не изстрелват нищо и са напълно безопасни при групови тренировки;
  • Придобиването им не подлежи на контрол тъй като не са истински боеприпаси;
  • Ползването име е единствения ефективен начин да усъвършенствате чрез сухитренировки уменията си да зареждате, да ипразвате оръжието  и да отстранявате  задръжки;
  • В повечето си вариянти са много надеждни и лесни за                                                                                                   открояване сред нормалните боеприпаси или гилзи.

 

Ако вече сте закупили подобни аксесоари можете да пробвате следното упражнение.

ВНИМАНИЕ!

Преди тренировка вкъщи няколко пъти се убедете, че наоколо няма никакви истински боеприпаси. Най-добре е те да са в другата стая или още по-добре в касата. Превключете на вълна “сухи” тренировки.

След като сте сигурни, че оръжието и пълнителите са празни, напълнете два пълнителя с по 5 патрона и поставете единия в оръжието а другия в калъфана колана. Застанете в стоежа с който стреляте. Подайте си команда, извадете и заредете оръжието. Когато сте сигурни ,че сте готови за изстрел равномерно оберете спусъка. В момента в който иглата удари капсула и не последва изстрел, приложете техника за отстраняване на задръжки. Слад като оръжието е готово за изстрел пак равномерно оберете спусъка. Продължете така докато не свърщат учебните патрони. След това моментално презаредете с резервния пълнител и продължете упражнението с другите пет учебни патрона.

Повторете упражнението колкото пъти имате желание.

Правете го бавно и прецизно. Бързината ще дойде с тренировките.

След многократни повторения сами ще стигнете до извода че тренировъчните патрони са задължително, но не и достатъчно условие да сте професионалисти.

 

Author:
DimitrovHK G 36 one modern tactical edition
HK G 36 one modern tactical edition
Хеклер и Кох Г-36 - един съвременен тактически вариант Най-вероятно няма любите...
SIG SAUER P226
ЗИГ ЗАУЕР P 226 Началото на компанията Зиг Зауер е поставено през 1853 година във Швей...
Glock 19
Glock 19
ГЛОК 19 През 1980 година австрийската армия обявява,че иска да замени Валтер Р38 ,койт...